clik disini

My Blog List

clik here

Monday, 18 July 2011

tUMbuhan ANeh Di Dunia

     Opss..ini bukan laman porno okay, cuma gambar tumbuhan tu je yang nampak pelik.. hehehe... Salam semua, apa khabar? Sehat? hehee.. kali ini jom kita usha-usha gambar-gambar tumbuhan yang aku jamin ramai antara korang yang tak pernah tengok lagi. Tumbuhan ini bukan saja pelik, tapi memberi manfaat dan kegunaan kepada kita. Apa lagi,usha gambar-gambar ni sambil diberi penerangan ringkas :)


1. Eik.. gambar diatas selain gambar untuk 'head' entri aku bukan gambar yang melucahkan.. cuma ini adalah sejenis tumbuh-tumbuhan yang anek di mana gambar pertama adalah sejenis bunga, gambar ke-2 adalah bukannya batu-batu nisan atau 'ehem-ehem',tetapi cendawan dan gambar ke-3 adalah antara spisies cili. So jangan teruja terkejut eh bila terjumpa tumbuhan macam tu :)

2. Ini bukannya kulat pokok ataupun kutu serangga..tetapi memang buah-buahan yang tumbuh di pokok diorang sendirinya. Rasanya agak manis dan bentuknya macam buah plum.

3. Jangan pelik kalau bila korek-korek tanah terjumpa 'janin'. Jangan panik dan jangan terus report pada polis. Kemungkinan itu bukannya janin yang ditanam,tapi ubi. :)

4. Apa reaksi korang bila korek tanah untuk cabut ubi tanaman Chinese Fleeceflower (biasanya terdapat di China), tetiba terkeluar toyol yang berbugil nih.. adeh.. malu2.. jangan tengok lama-lama,pleaseeee. tapi kan, khasiat dia banyak woo..boleh menjaga kesihatan ginjal,tulang yang kuat dan memastikan kehitaman rambut :)

5. Jangan ingat bunga takde roh hantu orang yang dah mati..bunga ni pon ade.. hak3.. tipu je aku.. Bunga ini terdapat di Esfahan, Iran


6. Bunga ini pelik ke abang nas oit??? ok..ok..chill.. bunga ni memang lah nampak xpelik pun. Tapi cuba tengok buahnya yang tergantung kat bawah ni..macam kelawar yang tengah tido kan? :)

ngee... kalaulah time malam-malam 'kelawar' ni masih tido lagi..ini tandanya bukan kelawar tu kaki tido, siang tido malam tido,tapi ini adalah tumbuhan bernama Chinese Black Batflowers


7.  tumbuhan ini namanya titan arum. saiznya memang besar dan tingginya selalunya melebihi ketinggian lelaki dewasa. Cuma tumbuhan ini tidak dinamakan bunga yang terbesar di dunia sebab tidak boleh didebungakan..adeh melepas aku. Bunga ini terdapat di kepulauan sumatera duduk satu port dengan rafflesia.

Popular Posts

clik here