clik disini

My Blog List

clik here

Monday, 18 July 2011

Manusia Pelik Di Dunia

Manusia pelik Di Dunia, Manusia hantu, Manusia seram, Manusia aneh, Manusia misteri, Manusia berhantu, Manusia menakutkan, Manusia kisah seram, Manusia filem seram, Manusia cerita seram, Manusia cerita, Manusia gambar, Manusia foto, Manusia lagu, Manusia latar belakang, Manusia misteri nusantara, Manusia cacat

01
Lama rambut
Cina Pu???County, asli daerah kursi Lipu staf perempuan di department store.
Cahaya hitam, panjang di Amerika Serikat pada tahun 1994, memiliki rambut panjang 3,869 meter rambut panjang merupakan Guinness Book of World Records pada tahun 1999, mereka untuk rambut panjang 5,085 meter, mata-openers.
02
Lagi janggut
Lebih dari 60 tahun desa panjal India kuno kota di barat India?????
3,75 meter untuk menampilkan mereka janggut panjang, mulai dari 38-tahun-potong lagi pada janggut,
Dia telah diterapkan ke Guinness Book of World Records.
03
Kuku Terpanjang
Salt Lake City, Utah Amerika Serikat 65 tahun wanita dari Jerman, dan Jerman di Mongolia li ? sejak 1979, menolak untuk memotong kuku indah mereka sendiri, sehingga mereka lebih panjang.
Pada tahun 2006, panjang paku pada setiap dia lebih dari 0,84 meter (33 inci), kedua mencapai total panjang fingernails 8,53 meter (28 kaki)
Edmund di mana telah menjadi Guinness World Record for the longest fingernails dalam Manusia
04
Hidung terbesar di dunia
Turki dari 57 tahun telah membangun sekitar Danau Mehmet Oz ?
Karena yang panjang-panjang 8,8 sentimeter-panjang hidung, secara resmi dinamakan sebagai “telah lama hidung terbesar di dunia manusia” raksasa dan hidung juga telah dimasukkan ke dalam Guinness Book of World Records.
05
Lagi hidung
Jurang yang????? Emmott 80-tahun dari orang tua yang tinggal di pedesaan Turki. Nya hidung dari usia muda dan tidak sama dengan orang lain. Pengukuran dari orang tua dan menemukan sebuah hidung memiliki panjang 14 cm panjang dan sekarang telah membuat sebuah Guinness Book of World Records lagi hidung.
06
Manusia yang paling menonjol mata
American Kim Goodman ? exophthalmos membuat matanya 11 millimeters berbeda.
13 Jun 1998, Los Angeles, California di Amerika Serikat “prime time: Guinness Book of World Records” TV show film di tempat matanya diukur.
Kim adalah dia memakai topi es di kepala setelah hit tiba-tiba, untuk pertama kalinya menemukan bahwa dia adalah unik dan mengejutkan beberapa bakat.
Her mata adalah jauh lebih menonjol dari biasanya.
Sejak itu yang menganga sepanjang pembayaran, ia akan ke mata.

Mak Bapak Tak Ajar Sebab Mak Bapak Pun Bodoh

Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Sifat buruk ibu bapa tentu diwariskan kepada anak-anak. Dah mak bapak pun jahat, macam mana nak ajar anak jadi baik... acuan yang teruk,tentu akan menghasilkan baka yang tak baik...tentu saja anak2 akan ikut akhlak atau perangai buruk mak bapak diorang.

Perangai buruk seperti perasaan hasad dengki (PHD tinggi), xda budi bahasa a.k.a biadap (kurang ajar+mulut macam longkang), hipokrit (penting diri+talam dua muka), suka bermegah2 (angkuh+perasan bagus), dan suka mengganggu orang lain (x suka tengok orang lain senang+ bajet gangster+bajet cool). Nie lah antara sikap orang melayu.

Dan sikap orang melayu yang paling teruk, mereka mahu orang lain menyanjung tinggi mereka. Cukup pantang bila orang xnak tegur. Xnak hormat mereka. Sebenarnya golongan macam ni tak tau malu dan bodoh sesangat. Hmm, kalau ada sapa2 yang terasa, sory lah... Sape makan cili, dia terasa pedas.

SIAPA MAK BAPAK TRANSFORMERS??Jawanpannya.......


Trans-PARENT!!! ihikhik

5 Cara Buat Duit Dengan Blog

Blog sudah menjadi popular hari ini dan barangkali ramai pengguna internet sudah mempunyai blog untuk tujuan tersendiri. Sesetengah daripadanya buat blog sekadar suka-suka , then ada juga yang serius bisnes malah mahu cari duit poket lebih. Ramai newbie bertanya adakah betul boleh buat duit dgn blog ? Actually dunia bisnes sudah berubah sejak kewujudan internet. Bagi saya bisnes kini bukan lagi dilakukan secara konvensional di realiti sahaja malah boleh buat secara online dan lebih 'bebas' ataupun lebih memudahkan jika kena caranya. Mungkin di sini saya boleh share beberapa idea buat duit dengan blog yang selama ini telah ramai orang buat dan berjaya :
  1. Jika tidak keberatan anda boleh menulis review / pandangan mengenai product, services atau lain-lain opportunities mengikut keperluan pihak PayPerPost.Com yang mana mereka akan membayar setiap review atau posting yang telah buat di blog anda. Boleh juga jadi publisher bagi Click2sell , LinkWorth maupun social network yang muncul sebagai pesaing baru Facebook iaitu PeopleString Network yang akan memberi kita komisen dengan setiap referal.
  2. Cara lain yang juga dapat mendatangkan duit yg banyak melalui blog ialah dengan Google Adsense . Ramai di antara rakan-rakan saya di Malaysia mahupun seluruh dunia telah berjaya generate income dengan Adsense ini. Paling mudah untuk dapatkan akaun Google Adsense ini ialah create blog di www.blogger.com dan mempunyai niche yang tersendiri dalam bahasa Inggeris. Dengan setiap klik daripada pengunjung blog anda di banner adsense akan memberi pulangan yang menguntungkan. Yang pastinya anda kene jujur buat adsense ini, jgn terlalu 'pandai' buat click fraud kerana google lebih bijak tentang sistemnya berbanding anda.
  3. Buat affiliate program bagi menjana income tambahan. Ia cukup mudah kerana affiliate program anda cuma mempromosikan link produk/servis vendor yang telah mereka sediakan. Tentang soal proses pembelian, penghantaran dan lain-lain isu tidak perlu risau kerana ia adalah kerja vendor/penyedia affiliate program. Kita cuma pastikan link affiliate itu dipromosi sehabis baik untuk mendapatkan komisyen yang ditawarkan. Contoh program affiliate yang menarik seperti Klikjer.Com , MasKahwin.Com , IdeaBisnesLuarBiasa dan banyak lagi.
  4. Jual iklan banner atau text link di blog anda. Sekiranya web anda mempunyai hits atau traffic tinggi bolehlah ambil peluang untuk menjual ruang iklan di tepi atau memana bahagian blog anda. Mungkin jual link atau iklan untuk disewa selama seminggu, bulanan mahupun tahunan. Bergantung kepada kapasiti traffik anda, lagi banyak hits lagi tinggilah harga banner iklan anda. Contoh paling mudah ialah sepertimana iklan di web utusan.com.my atau bharian.com.my yang sememangnya harga dia cukup tinggi berdasarkan hits traffik yang banyak setiap hari. 
  5. Jual produk sendiri.. cara ini mungkin boleh direalisasikan sekiranya anda ada produk atau servis sendiri. Misalnya anda jual buku novel second hand dengan membuat beberapa sinopsis dan review novel yang anda telah baca serta menjualnya dengan separuh harga daripada harga asal ataupun mengikut pertimbangan yang lebih sesuai. Apa jua produk mahupun servis boleh dijual melalui blog mengikut kategori tertentu. Ia terpulang kepada daya kreativiti anda.
Tips-tips di atas dapat memberi panduan ringkas kepada mereka yang mahu buat duit dengan blog lebih mudah. Sememangnya kalo nak wat duit kenelah usaha yang dahsyat dan tidak malas belajar perkara baru. Terdapat pelbagai cara buat duit dengan blog asalkan kita teruskan belajar dan explore peluang-peluang di internet dengan lebih mendalam... All da best and good luck..
 Mengenai penulis artikel ini
Ditulis oleh Mohd Nuur Fahmy Massailan (Code7) merupakan seorang warga Bumiputera yang berpengalaman lebih 6 tahun sebagai webmaster dan juga pengasas Softhands Creative Studio yang aktif dalam web development serta online business di Malaysia.

19 hadis rasulullah tentang wanita

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana
sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika
ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih
penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam
rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah
mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan
darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak
bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada
jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,
keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi
ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara
anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya,
darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan
Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar) ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya
seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah
dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan
agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa
bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,
masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah,
siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah,
"Suaminya".
"Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah,
"Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu,
maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di
laut,burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua
beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan
tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akantinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara
perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan
mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka
akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.


wallahua'lam...

kOLEKSI hadis Rasullulah

KOLEKSI HADITH RASULULLAH S.A.W.

MENGUBAH CIPTAAN ALLAH S.W.T.

Diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a, sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w pernah melihat seorang 
kanak-kanak yang telah dicukur sebahagian rambutnya dan sebahagian yang lain dibiarkannya. Lalu 
baginda melarang mereka dari berbuat sedemikian sambil bersabda:   
"Cukurlah semuanya atau biarkanlah semuanya." (Hadis riwayat Abu Daud). 
Kesimpulan Hadis: 
1- Larangan dari mencukur sebahagian rambut dan meninggalkan sebahagian yang lain. 
Larangan di sini ialah larangan yang sangat dibenci manakala hikmat dari larangan ini ialah
kerana dia cuba mengubah ciptaan Allah s.w.t. 
2- Harus mencukur rambut keseluruhannya dan harus juga membiarkannya kesemuanya 
dengan syarat kebersihannya hendaklah dijaga dan tidak menyerupai kaum perempuan. 

BUMI AKAN MENJADI SAKSI

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w membaca ayat ini: Yang 
bermaksud:  Pada hari itu bumi menceritakan beritanya. Kemudian baginda bertanya: Adakah
kamu tahu apakah yang akan diberitahu oleh bumi itu nanti? Para sahabat menjawab: Allah s.w.t. 
dan RasulNya yang lebih mengetahui. 
Baginda s.a.w. bersabda: 
"Sesungguhnya berita yang akan disampaikan oleh bumi ialah bumi menjadi saksi terhadap semua 
perbuatan manusia, sama ada lelaki ataupun perempuan terhadap apa yang mereka lakukan
di atasnya. Bumi akan berkata: Dia telah melakukan itu dan ini pada hari itu dan ini. Itulah berita
yang akan diberitahu oleh bumi." (Hadis riwayat Imam Tirmizi). 
Kesimpulan Hadis: 
1- Dorongan supaya melakukan amalan soleh dan menjauhkan diri dari melakukan maksiat. 
2- Kemampuan Allah s.w.t menjadikan benda-benda yang keras dapat bercakap di mana bumi 
akan memberi saksi terhadap setiap perkara yang berlaku. 
3- Larangan keras terhadap orang yang melakukan maksiat, walaupun dia jauh dari pandangan
orang lain tetapi bumi tetap akan memberi saksi di hadapan Allah s.w.t yang menjadi hakim di hari 
kiamat kelak.

KELEBIHAN MEMBERI MAKAN KETIKA BERBUKA PUASA DIBULAN RAMADHAN

Diriwayatkan daripada Zaid bin Khalid al-Juhaniy r.a katanya: Rasulullah s.a.w 
bersabda:  "Sesiapa yang menjemput orang yang berpuasa untuk berbuka, dia
akan mendapat pahala sebagaimana pahala orang yang berpuasa itu tanpa mengurangkan 
sedikitpun pahala orang yang berpuasa tersebut." 
(Hadis riwayat Imam Tirmizi). 
 

Pengajaran Yang Boleh Diambil Dari Hadis: 
1- Penjelasan tentang kelebihan orang yang menjemput orang yang berpuasa berbuka 
malah disunatkan berbuat demikian serta dorongan supaya melakukannya. 
2- Dalam tindakan menjemput orang yang berpuasa untuk berbuka terdapat seruan
kepada kasih-sayang, persamaan dan bantu-membantu di kalangan umat Islam. 
3- Pahala seperti ini akan diganjarkan kepada sesiapa sahaja yang menjemput orang 
yang berpuasa untuk berbuka walaupun hanya dengan sebiji kurma, seteguk air minum 
atau seteguk susu. 

AMALAN PEMBERI SYAFA'AT DIHARI KIAMAT

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Amru r.a, sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Puasa dan al-Quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiamat."
(Hadis riwayat Imam Ahmad). 
 
Pengajaran Yang Boleh Diambil Dari Hadis: 

1- Di antara kelebihan ibadat puasa ialah ia akan memberi syafaat kepada orang 
yang berpuasa pada hari kiamat kelak apabila umat Islam menunaikannya secara sempurna 
dengan meninggalkan makan, minum, hawa nafsu, bercakap dengan percakapan yang 
diharamkan, melihat kepada benda yang diharamkan dan mencari rezeki melalui cara diharamkan. 
2- Kelebihan bacaan Al-Quran di mana ia akan memberi syafaat kepada orang yang 
membacanya pada hari kiamat kelak. 

CINTAKAN DUNIA

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda;  "Hampir tiba suata masa di
mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan 
orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah 
seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w
menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir,
dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu,
dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. 
Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi Muhammad s.a.w. 
kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". 
H.R. Abu Daud 
Keterangan
Memang benar apa yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. Keadaan umat 
Islam pada hari ini, menggarnbarkan kebenaran apa yang disabdakan oleh 
Rasulullah s.a.w. Umat Islam walaupun mereka mernpunyai bilangan yang banyak,
iaitu 1,000 juta (1/5 penduduk dunia), tetapi mereka selalu dipersendakan dan 
menjadi alat permainan bangsa-bangsa lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti,
dibunuh dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walau pun berbeza-beza
agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatannya. 
Sebenarnya, segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri 
kaum muslimin itu sendiri, iaitu dari penyakit 'wahan" yang merupakan penyakit 
campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalarn bentuk kembar dua, iaitu “cinta dunia” 
dan 'ttakut mati". Kedua-dua penyakit ini tidak dapat dipisahkan. "Cinta dunia" bermakna 
tamak, rakus, bakhil danti dak mahu mendermakan harta di jalan Allah s.w.t. Manakala
“takut mati" pula bermakna leka dengan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan 
untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri
dan jiwa dalam memperjuangkan agarna Allah s.w.t
Kitaa berdoa agar Allah s.w.t. menurunkan mushrahNya kepada kaum muslimin dan 
memberikan kepada mereka kejayaan di dunia dan di akhirat. Insyallah.
 

DOA MALAM LAILATUL QADAR

Diriwayatkan daripada Aisyah r.a katanya: Aku bertanya: Wahai Rasulullah
Apa pendapat kamu sekiranya aku mengetahui (mendapati) malam lailatulqadar, 
apakah yang harus aku baca pada malam tersebut? Baginda s.a.w. bersabda:  
"Bacalah doa: Yang bermaksud: Ya Allah! Sesungguhnya Engkau adalah
Zat Yang Maha Pengampun dan suka memberi pengampunan, oleh yang demikian 
ampunilah diriku)." 
(Hadis riwayat Imam Tirmizi). 
Pengajaran Yang Boleh Diambil Dari Hadis: 
1- Permintaan yang paling penting bagi orang Islam ialah kesuciannya dari
segala dosa dan penebusan diri dari perbuatan maksiat. 
2- Galakkan supaya memohon keampunan daripada Allah s.w.t dan sentiasa 
memohon keampunan tersebut lebih-lebih lagi pada masa yang dimakbulkan
segala doa terutamanya pada malam lailatulqadar. 
3- Di antara tanda-tanda malam lailatulqadar ialah terasa lapang dada, orang 
Islam terasa tenang jiwa bersama Allah s.w.t, cuaca dan suasana malam dalam 
keadaan sederhana serta matahari terbit pada waktu pagi dengan cuaca yang putih
tanpa memancarkan sinaran. 

ORANG MUKMIN YANG DIUJI ALLAH S.W.T.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh
Allah s.w.t, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia 
menghadap Allah s.w.t tanpa dia membawa dosa sedikitpun." 
(Hadis riwayat Imam Tirmizi). 
Kesimpulan Hadis: 
1- Sabar menghadapi cubaan boleh menghapuskan segala dosa. 
2- Cubaan yang paling dahsyat adalah cubaan yang dihadapi oleh para nabi 
kemudian orang-orang soleh seterusnya ke bawah secara berturut-turut

SETIAP UMAT ADA UJIANNYA

Diriwayatkan daripada Kaab bin Iyadh r.a katanya: Aku mendengar  
Rasulullah s.a.w bersabda:  
"Sesungguhnya setiap umat itu ada ujiannya dan ujian umatku adalah 

harta kekayaan. " (Hadis riwayat Imam Tirmizi).   Kesimpulan Hadis:  
Allah s.w.t menjadikan harta sebagai perhiasan kehidupan dunia dan menjadikan
fitrah kejadian manusia lebih cenderung kepada harta dan suka mengumpul harta, 
oleh yang demikian umat Islam hendaklah berhati-hati di dalam mengumpulkan 
harta di mana dia hendaklah mengumpulkan harta yang halal dan menjauhkan diri 
dari mengumpulkan harta yang haram. 

SOLAT SUNNAT ENAM RAKAAT

Diriwayatkan dari Abi Hurairah r.a sabda Rasulullah s.a.w  " Barangsiapayang solat
sesudah maghrib enam rakaat dimana tidak berkata-kata ia diantaranya dan kata-kata
buruk, menyamailah solat itu baginya dengan ibadah 12 tahun" 

BALASAN SYURGA PADA YANG SABAR

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda 
di dalam Hadis Qudsi: Allah s.w.t berfirman:  "Tidak ada balasan kecuali syurga 
bagi hambaku yang beriman yang telah Aku ambil kembali kekasihnya (Aku mematikan 
seseorang yang disayanginya seperti anak, adik-beradik dan sesiapa sahaja 
yang di sayangi oleh seseorang) dari kalangan penghuni dunia dan dia hanya 
mengharapkan pahala daripadaKu (dengan bersabar). " (Hadis riwayat Imam Bukhari). 
 

Kesimpulan Hadis: 
1- Tabah dan sabar menghadapi musibah adalah merupakan tanda-tanda 
kesempurnaan iman manakala keluh-kesah dan bimbang adalah 
merupakan tanda-tanda kelemahan iman. 
2- Keagungan ganjaran tabah menghadapi musibah.

DIHARAMKAN MEMASUKI SYURGA

Bersabda Rasulullah s.a.w  "Tiada seorang pembesar yang mati sedang
ia mati dalam keadaan menipu rakyatnya,melainkan Allah akan
mengharamkannya memasuki syurga."
 

AMALAN PALING UTAMA

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah ditanya: 
"Apakah amalan yang paling utama? Baginda s.a.w. bersabda: "Beriman kepada 
Allah s.w.t Sahabat bertanya lagi: Kemudian apa? Rasulullah s.a.w bersabda: 
Jihad pada jalan Allah s.w.t. iaitu berjuang pada jalan Allah s.w.t. dan 
Sahabat bertanya lagi: Kemudian apa? Rasulullah s.a.w bersabda: Haji 
Mabrur iaitu ibadat Haji yang diterima"
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Masud r.a katanya: Aku pernah bertanya  
Rasulullah s.a.w
"Apakah amalan yang paling utama? Baginda s.a.w. bersabda: Sembahyang 
pada waktunya. Aku bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda s.a.w. 
bersabda: Berbakti kepada kedua orang tua. Aku bertanya lagi: Kemudian
apa lagi? Baginda s.a.w. bersabda: Berjuang pada jalan Allah. Kemudian aku
bertanya lagi kepada Baginda s.a.w., semata-mata ingin menemani dan 
menjaga perasaan Baginda s.a.w."
Adakah jihad ke arah pembangunan dan ekonomi seperti yang disyorkan 
oleh media massa itu dapat mendekatkan diri kita kepada Allah s.w.t
Apa matlamat jihad pembangunan dan ekonomi itu, disandarkan kepada a
pa ? Keranamu Malaysia ? Dimata dunia ? Dapatkah harta benda kita di bawa 
ke liang lahad dan menjadi penolong kita di akhirat ? 
Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:
Tiga perkara yang akan mengikuti mayat dan dua daripadanya akan pulang.
Hanya satu sahaja yang akan bersamanya dalam kubur. Perkara tersebut ialah:
Kaum kerabat, harta benda dan amalannya. Semua kaum kerabat dan harta
bendanya akan pulang, manakala yang kekal bersamanya ialah amalannya *  
Firman Allah s.w.t yang bermaksud : Demi sesungguhnya! Jika kamu terbunuh
pada jalan Allah (dalam perang Sabil), atau kamu mati (mati biasa - semasa 
mengerjakan kebajikan umum), sesungguhnya keampunan dari Allah S.W.T.  
dan rahmatNya adalah lebih baik (bagi kamu) dari apa yang mereka
(orang-orang kafir dan munafik) itu himpunkan (meliputi segala jenis kesenangan hidup).
- Surah Al-Imran 157. 
 

PENYESALAN DIHARI KIAMAT

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud :  "Orang yang paling menyesal pada hari 
Kiamat ialah lelaki yang ada peluang menuntut ilmu di dunia tetapi ia tidak 
mengambil kesempatan menuntutnya, dan lelaki yang mengajar ilmu kepada 
orang lain; lalu yang belajar darinya mendapat faedah dari ilmu itu sedangkan
ia sendiri tidak mendapat apa-apa." 
PENJELASANNYA 
Hadis ini menggalakkan umat Muslimin supaya menggunakan segala kesempatan
hidup di dunia untuk mempelajari ilmu-ilmu pengetahuan yang berguna kepada
kehidupan keagamaan dan keduniaannya. Dengan ilmu pengetahuan yang betul, 
dapat dilakukan amalan-amalan ibadah yang betul. Amalan ibadah tanpa ilmu 
pengetahuan yang betul boleh menjerumuskan seseorang ke dalam bida'ah dan 
kekeliruan yang merosakkan agamanya. 
Disamping itu ilmu pengetahuan boleh membuka ufuk pemikiran dan mendalamkan 
kesedaran dan keinsafan yang menguatkan keyakinan dan tauhidnya terhadap  
Allah s.w.t., dan dengan demikian akan meningkatkan darjatnya disisi Allah di 
hari Kiamat kelak. 
Hadis ini juga menggariskan satu panduan yang penting iaitu tujuan belajar ialah 
beramal sama ada ia seorang pelajar atau seorang guru, kerana amalan itu 
merupakan nilai ilmu dan nilai seseorang yang berilmu. 
Kata pepatah Arab "Ilmu tanpa amal laksana pokok tanpa buah" alangkah 
ruginya seseorang guru yang tidak mandapat apa-apa guna dari ilmunya 
sedangkan orang yang belajar darinya memungut  keuntungan -keuntungan yang abadi
 

PENANGGUHAN HUTANG

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Baginda s.a.w. bersabda:    
"Sesiapa yang menangguhkan hutang orang yang belum dapat membayarnya 
atau membebaskannya, pada hari kiamat kelak Allah s.w.t. akan menaunginya 
di bawah naungan Arasy, di mana pada hari tersebut tidak ada naungan kecuali 
naunganNya."  
(Hadis riwayat Imam Tirmizi).  

Kesimpulan Hadis:  
1- Galakan supaya bertolak ansur dengan orang yang berhutang sama ada secara 
menangguhkan tempoh pembayaran hutang ataupun secara membebaskannya 
dari kesemua hutang atau sebahagiannya sahaja.  
2- Kelebihan orang yang bertolak ansur dengan orang yang berhutang di mana dia
akan mendapat ganjaran yang sangat besar dan mendapat balasan yang baik di akhirat kelak.  
3- Kelebihan mempermudahkan kepentingan orang lain dan menghulurkan bantuan 
kepada mereka serta harus berurusan dengan cara hutang.

ADAB MAKAN DAN MINUM
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar r.a, sesungguhnya Rasulullah s.a.w  
bersabda:  "Apabila salah seorang di antara kamu makan, hendaklah dia
makan dengan menggunakan tangan kanannya dan apabila dia minum 
hendaklah dia minum dengan menggunakan tangan kanannya kerana 
sesungguhnya syaitan itu, dia makan dengan menggunakan tangan kirinya 
dan minum juga dengan menggunakan tangan kirinya." (Hadis riwayat Imam Muslim). 
 
Kesimpulan Hadis: 

1- Makruh makan dan minum dengan menggunakan tangan kiri kerana 
ianya adalah di antara adat-adat syaitan dan sesiapa yang melakukan 
sedemikian, bererti dia menyerupai syaitan. 
2- Sunat mengutamakan anggota sebelah kanan di dalam semua 
perkara sehinggalah di dalam persoalan memakai kasut dan keluar dari rumah. 
3- Ancaman dari melakukan perkara yang jelas disebut di dalam hadis sebagai 
perbuatan syaitan.

Kejayaan itu tidak datang bergolek,tetapi ia bukanlah sesuatu yang mustahil…

Bismillahirrahmanirrahim….
Semoga Allah menerima kita sebagai hamba-Nya….
Ketika memerhati manusia sekarang,pelbagai gelagat yang dapat kita nilai.Namun,kebanyakannya menghala ke arah yang ‘kurang’ baik.Betapa kerdilnya kita sebagai hamba Allah,segalanya kita hanya dapat melihat,tanpa boleh merubah segala yang di depan mata.
Maka,di sinilah yang boleh kita usahakan,ke arah jalan’hijrah’…
Memasuki tahun baru ini,menanam ‘azam’ sudah menjadi kelaziman kita sebagai manusia.Segala tekad dan cita mesti dikukuhkan di dalam naluri insan.Setiap insan yang berjaya pastinya mempunyai imaginasi cemerlang,dan berpijak di bumi nyata,bukan angan-angan semata-mata…

tangga pertama untuk sebuah kejayaan,adalah bermula dengan sebuah IMPIAN
tangga pertama untuk sebuah kejayaan,adalah bermula dengan sebuah IMPIAN
Terpulang kepada insan,sama ada impiannya adalah untuk menjadi Perdana Menteri sekalipun.Yang penting,’Tangga pertama untuk sebuah kejayaan,adalah bermula dengan sebuah IMPIAN’…
Namun,tak cukup dengan ‘IMPIAN’,untuk berjaya,pastinya ada jalan usaha…
Biarlah seseorang itu sememangnya tidak pandai,jika dia tetap berusaha,tidak mustahil dia akan BERJAYA.Janganlah menyerah di jalan ini,kerana,memang untuk mendapatkan ilmu,kita perlu berkorban dan berjuang…

Usahlah engkau mengalah wahai teman...Allah sentiasa di sisi-Mu..
Usahlah engkau mengalah wahai teman...Allah sentiasa di sisi-Mu..
Sebagaimana firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 139:
“Dan Janganlah kamu berasa lemah,dan jangan pula kamu bersedih hati,kerana kamulah yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang beriman…..”
Kerana sebuah kejayaan,guru sanggup berjaga malam menyediakan formula buat pelajarnya.Kerana sebuah kejayaan,ibubapa sanggup bekerja keras mengumpul wang buat belanja sekolah anak-anaknya.Kerana sebuah kejayaan,guru sanggup melayan,menahan sabar dengan karenah pelajar-pelajar.Kerana sebuah kejayaan,si ibu sanggup bangun pagi2 buat menyediakan sarapan buat si anak yang ingin ke sekolah,agar si anak menjadi cergas dan cerdas untuk memahami pelajaran di sekolah nanti.Kerana sebuah kejayaan,si ayah sanggup pulang lewat malam semata-mata kerana bekerja buat membiayai yuran sekolah si anak agar pembelajarannya tidak terganggu.
Namun apa yang si anak pernah lakukan untuk sebuah kejayaan itu?
Usahalah jawapannya.Namun tanggungjawab itu seolah-olah dianggap ketinggalan dan membosankan.Untuk berjaya memang susah,dan perlu harungi cabarannya.Tetapi ia tidak pernah mustahil.Kerana kelak apabila kejayaan di genggaman,di situlah terletaknya nilai kasih terhadap usaha.

Blog aku story.com semakin hangat skit..betul ke?

Blog terbaru yang memaparkan kehidupan aku sendiri serta manusia di muka bumi ini,segalanya akan di paparkan dalam pelbalgai variasi catatan,berita dan banyak lagi.Ini sejajar dengan usaha aku mahu menjadikan blog ini antara yang terbaik di Malaysia hehehe..Harap-harap korang semua suport aku ye,dan aku akan suport korang ala macam 50-50 suda.

Popular Posts

clik here